• 17máj
      • 17máj
          • BUDEME MILOVAŤ AJ FYZIKU

            ŠvP Zuberec - deň štvrtý.

            Posledný plnohodnotný deň sme začali ako vždy bohatými bufetovými raňajkami. Pokračovali sme rozvíjaním pohybových schopností v bazéne.

            Po výbornom obede sme sa vybrali na nákupy, kde sme trénovali finančnú gramotnosť. Výučba vonku pokračovala matematikou, kde sme precvičovali odhad vzdialenosti a výšky objektov pri návšteve rozhľadne. Výhľady boli nádherné.

            Po návrate pri bowlingu sme zabrdli aj do fyziky, pri určovaní ideálnej dráhy gule. Máme tu určite aj nádejných fyzikov.

            Po večeri sme vyhodnotili bodovanie izieb, kde body dostávali za poriadok a správanie. Niektorí doplatili na svojich spolubývajúcich, iní sa tešili.

            Deň sme zakončili rozlúčkovou diskotékou, kde sme rozvíjali spevácke a pohybové schopnosti. Veselica skončila podpisovou akciou animátorov.

            Potom už len zbaliť a spať a vidíme sa zajtra doma.

            p. uč. Deniska Bátorová, Marianka Andrášiková, p. vych. Adrika Kocianová, p. zdravotníčka Ivetka Lempochnerová a naše/Vaše deti

      • 17máj
          • Finále levickej florbalovej ligy s našou účasťou

            Okrem našich súťaží a momentálnej príprave na krajské kolo boli naši žiaci spolu zo staršími kamarátmi v tomto roku aj súčasťou levickej florbalovej ligy. Základná časť pozostávala z 8 kôl a na základe tabuľky postúpili družstvá ďalej.

            Družstvo Illegal (Nová Baňa) postúpilo do finále, ktoré sa uskutočnilo prvý májový víkend. Zápas bol náročný, aj napriek veľkej snahe o výhru družstvo Illegal prehralo veľmi tesne 4:5.

            Za tím Mladé Pušky rezprezentovali: Marko Krištof, Martin Beluský, Marko Kocian a Ctibor Doubrava. Okrem toho na záver ligy boli ocenení: Marko Krištof ako najlepší brankár a Martin Beluský ako najlepší útočník.

            Ďakujem, nielen našim žiakom za výbornú reprezentáciu, ale aj našim starším „parťákom“, že spolu vytvorili výborný tím a reprezentujú nás.

            Majka Rudzanová

      • 17máj
          • TAK TIETO VEDOMOSTI SI BUDEME DLHO PAMÄTAŤ, PRETOŽE SA UČÍME ZÁŽITKAMI

            ŠvP Zuberec-deň tretí.

            Dnešný deň sme začali dopravnou výchovou-nasadli sme na turistický vláčik. Prírodovedná jazda pokračovala poznávaním roháčskej fauny a flóry.

            Pri návšteve Brestovskej jaskyne deti prezentovali a rozvíjali svoje vlastivedné vedomosti, za ktoré boli pochválené. Prehliadka mala priam jaskyniarsky charakter, všetci sme to zvládli ako profesionáli.

            Náš hlad po vedomostiach sme zahnali v Múzeu oravskej dediny, kde deti s údivom počúvali, načo slúžila trstenica.

            Naučili sa kŕmiť hospodárske zvieratá-to bolo radosti. Preskúmali drevenice a prehliadku sme zakončili v obchodíku so suvenírmi.

            Vzrušujúce doobedné vyučovanie sme zakončili telesnou výchovou-orientačným behom, krokom, či vlečením sa, každý podľa svojich schopností, do základného tábora. Nikto to nevzdal, všetci to zvládli.

            Po chutnom obede sme zrelaxovali na izbách. Počas relaxu prebiehala hodina slovenčiny. Úlohou bolo vymyslieť báseň o ŠvP. Básne boli super, víťazné prikladáme. Tejto úlohy sa lepšie zhostili chlapci.

            Deň sme zavŕšili animačnou šou. Večer sa trošku prejavila kríza tretieho dňa, ale zvládli sme aj to. Ďalší super deň za nami.

            p. uč. Deniska Bátorová, Marianka Andrášiková, p. vych. Adrika Kocianová, p. zdravotníčka Ivetka Lempochnerová a naše/Vaše deti

      • 16máj
          • Školoráno s mamičkou

            V nedeľu sme v rodinách oslávili krásny sviatok Deň matiek a v pondelok sme na Školoráne v  V. A privítali jednu z našich mamičiek.

            Prišla medzi nás pani Anna Borošová, ktorá vyštudovala veterinárne lekárstvo a piatakom porozprávala o starostlivosti o domácich miláčikoch. Malí chovatelia  sa dozvedeli užitočné informácie a dostali cenné rady, ako sa o zvieratko starať, aby bolo zdravé a tešili sa z neho ešte mnoho dní.

            Pani Borošovej veľmi pekne ďakujeme, že si našla čas a prišla medzi nás. Ďakujeme aj pánovi Supukovi za milé prekvanie  – perá pre každého žiaka našej triedy.

            žiaci V. A triedy a S. Dojčánová

      • 16máj
      • 16máj
      • 15máj
          • Dnes boli Chalkidiki, ale aj zážitkové vyučovanie

            ŠvP Zuberec-deň druhý.

            Dnes nás privítalo slnečné ráno, tak sme sa po výdatných bufetových raňajkách vybrali na prechádzku malebnou prírodou a učili sa priamo v prírode zážitkovo.

            Unavené telá sme si vymáchali a svaly uvoľnili v bazéne a vírivke.

            Znovu radovánky s animátormi, chutná večera a zdravo unavení sme padli do postelí.

            p. uč. Deniska Bátorová, Marianka Andrášiková, p. vych. Adrika Kocianová, p. zdravotníčka Ivetka Lempochnerová a naše/Vaše deti

      • 15máj
      • 15máj
          • S majestátnymi zvieratami a v kvetene žiaci 5. ročníka

            Prekrásny májový piatok (10.5.) strávili žiaci 5. ročníka vonku na slniečku. Zúčastnili sa exkurzie, na ktorej sa oboznámili so životom zubrov v zubrej zvernici pri obci Topoľčianky, kde tieto majestátne zvieratá pozorovali pri rannom kŕmení.

            Veľký úspech malo aj detské ihrisko, ktoré sa v areáli nachádza.

            Neskôr sme sa presunuli do arboréta v Mlyňanoch. Tu nás privítali krásne rozkvitnuté rododendróny a ruže. Prechádzali sme jednotlivými okruhmi, na ktorých si žiaci všímali rôzne druhy drevín a rastlín.

            Na ceste domov bolo veru veselo. DJ-ka Nellka sa postarala o dobrú muziku.

            Žiaci sa niečo nové naučili, pobehali si, aj sa zabavili. Bol to naozaj pekný deň.

            Z. Floreková, S. Dojčánová, R. Uhrecký

      • 15máj
          • FINÁLE REGIONÁLNEJ FLORBALOVEJ LIGY O POHÁR PRIMÁTORA MESTA NOVÁ BAŇA

            V tomto školskom roku sa uskutočnil už v poradí 17. ročník regionálnej florbalovej ligy o pohár primátora mesta Nová Baňa organizovaný každoročne našou školou.

            Celkovo súťažilo 7 škôl a sme veľmi hrdí, že naša škola s tímom Mladé Pušky už po tretíkrát obhájili svoje prvenstvo.

            Na druhom mieste sa umiestnila ZŠ F. Kráľa Žarnovica a tretie miesto obsadila ZŠ sv. Alžbety Nová Baňa.

            V tomto školskom roku sme doplnili aj naše mladšie družstvo žiakov, pre ktorých to prvá veľká skúsenosť.

            Poďakovanie patrí: mestu Nová Baňa za pitný režim a ceny pre žiakov, Tekovskej kúrii za občerstvenie, všetkým zúčastneným školám za ich každoročnú účasť a rozhodcovi M. Konôpkovi za odpískanie každého kola.

            A NA ZÁVER CHCEM POĎAKOVAŤ NAŠIM ŽIAKOM, KTORÍ ZA TRI ROKY SVOJEJ CESTY DOKÁZALI TO, OČO SA NAŠA ŠKOLKA ROKY SNAŽILA A SÚŤAŽILA.

            ĎAKUJEM IM ZA DLHOROČNÚ REPREZENTÁCIU NIELEN NAŠEJ ŠKOLY? ALE AJ NÁŠHO MESTA, KTRORÉ REPREZENTUJÚ UŽ V KLUBOVÝCH SÚŤAŽIACH.

            p. uč. Majka Rudzanová

      • 14máj
          • Mamička, ocko, už sme tu!

            Vymenili sme trvalý pobyt za prechodný.

            ŠvP Zuberec - deň prvý.

            Po dlhšej, ale veselej ceste sme dorazili k nášmu penziónu. Ubytovali sme sa v pekných izbách, spoznali sme areál, naobedovali sa a od štvrtej sme si užívali aktivity s animátormi.

            p. uč. Deniska Bátorová, Marianka Andrášiková, p. vych. Adrika Kocianová, naša obetavá maminka p. zdravotníčka Ivetka Lempochnerová a naše Vaše deti

      • 14máj
      • 13máj
          • Brigáda volejbalistov na Tajchu u Igora

            Cez víkend 11. 05 - 12. 05. 2024 sme sa „chytili“ výzvy pána Igora Moška, ktorý nám sprostredkovala pani Zuzana Drienková, mamina Alexa Drienku z 9. C triedy. Výzva znela, že keď pomôžeme vyčistiť pieskové ihrisko od buriny, natiahnuť čiary a sieť, tak si deti budú môcť vybrať dni a čas, kedy budú môcť hrať zadarmo po celé leto plážový volejbal. Zároveň počas dní brigády sme mali v bare možnosť výberu akejkoľvek vody, kofoly či zmrzliny zadarmo. Brigády sa zúčastnili tí, ktorým sa dalo prísť, no tréningov zadarmo sa samozrejme môžu zúčastniť všetci, ktorí navštevujú volejbalový krúžok.

            Pani Drienkovej ďakujeme za sprostredkovanie tejto výzvy a pánovi Moškovi za takýto benefit. Veríme, že o rok pán Moško bude na nás myslieť opäť.

            L. Považanová

      • 13máj
          • Dodekova Nová Baňa

            Veľká pochvala našim žiakom, ktorí sa v takomto hojnom počte zúčastnili Dodekovej Novej Bane, ktorú každoročne vyhlasuje CVČ mesta Nová Baňa. Každoročne sa snažíme namotivovať, čo najviac žiakov našej školy. Na hodinách SJL svojich žiakov oslovili p. učiteľky slovenského jazyka (40 prác) a na hodinách VYV zase vyučujúce výtvarnej výchovy (39 prác).

            ZAPOJIŤ SA MOHOL KAŽDY, ALE MUSEL DODRŽAŤ TÉMU – kresba a rozprávka (próza).

            Žiaci veľmi zodpovedne poňali tohtoročnú tému: „ Turci v Novej Bani“.

            Práce sú naozaj prekrásne, veď posúďte sami!

            O VÍŤAZOCH ROZHODNE KOMISIA CVČ NOVÁ BAŇA.

      • 12máj
          • Druhý ranný volejbalový tréning

            Túžba detí hrať volejbal je tak silná, že sme sa dnes 10. 05. 2024 o 06:10 hod. opäť na podnet detí stretli v telocvični ZŠ Jána Zemana. Deti si túžili vyskúšať ranné tréningy tak, ako to majú po celý rok v ZŠ Žarnovica. Mnohé deti, ako napríklad Ema Beňačková z Hronského Beňadika, Tomáš Katina z Orovnice, Filip Pavko z Brehov a mnohí iní vstávali o cca 05:00 hod., lebo dochádzajú do školy z okolitých dedín. Všetkým zúčastneným, ktorí boli ochotní vymeniť spánok za tréning, patrí, samozrejme, obrovský obdiv.

            Ďakujem rodičom za pochopenie a trpezlivosť!

            L. Považanová

      • 12máj
      • 12máj
      • 10máj
          • „DOKÁZALI SME TO!" PO 20 ROKOCH NAŠE ŠPORTOVÉ ESÁ ZLOMILI REKORD, SME NA NICH HRDÍ!

            Štafetový beh o pohár primátora mesta Nová Baňa sa uskutočnil dňa 07. 05.2024 a bol to v poradí už tridsiaty ročník.

            NAŠA ŠKOLA je posledné roky už tradične VÍŤAZOM ŠTAFETY a každým rokom sa snažíme aj o prekonanie rekordu.

            SIEDMI MÁJ 2024 si zapamätáme všetci, pretože to naši žiaci dokázali.

            PO DVADSIATICH ROKOCH naši žiaci zdolali rekord trate a zabehli štafetu 7x250m v rekordnom čase – 4:10,8.

            JE TO NESKUTOČNÝM ZADOSŤUČINENÍM, keďže zakladateľom štafety je náš bývalý učiteľ PaedDr. Vincent Debnár.

            OBROVSKÉ ĎAKUJEME!!!

            Víťazná štafeta: Marko Kocian 9. B, Viki Vozárová 9. B, Maťo Beluský 9. A, Jakub Noga 9. C, Sabi Zigová 7. A, Maťo Žembery 8. A a Maťo Svetík 8. A.

            Veľmi sa teším, že NAŠA ŠKOLA MÁ STÁLE VEĹA ŠIKOVNÝCH, CIEĽAVEDOMÝCH, HÚŽEVNATÝCH ŽIAKOV, ktorí neustále DOSAHUJÚ VÝBORNÉ ŠPORTOVÉ VÝSLEDKY vo viacerých športoch.

            p. uč. Majka Rudzanová

      • 09máj
          • Drahí rodičia, kolegyne a kolegovia,

            situácia s evakuáciou detí zo škôl pre potenciálne hrozby bombového útoku je krízová situácia a je prirodzené, že ju i tak prežívame. Boli sme v tejto situácii odrazu konfrontovaní s panikou, úzkosťou, stresom a pre mnohých, najmä pre deti to môže byť traumatizujúce.

             

            Ďakujeme Vám, rodičia, že hľadáte tipy, ako pomôcť Vašim deťom zvládnuť dané situácie čo najbezpečnejšie. Ďakujeme, že ste pre Vaše deti stabilným prvkom v ich domácom, prirodzene bezpečnom prostredí. Dnes Vaše deti potrebujú zvýšenú pozornosť.

            V emočne náročných situáciách pomáha byť predovšetkým pri deťoch, byť v ich blízkosti nielen fyzicky, ale aj psychicky.

             

            Čo môžeme pre naše deti urobiť?

            • Buďme čo najviac pokojní, lebo to u nás hľadajú a potrebujú vnímať. Vy, ako rodičia, ste ich celý svet.
            • Ubezpečme deti, že sme im na blízku aj v nadchádzajúce dni, tak ako sú v škole ostatní dospelí, ktorí robia maximum pre ich bezpečie.
            • Nebráňme prejaviť emócie. Ošetrime detský strach a stres - sú to prirodzené prejavy (nie prejavy zbabelosti ani nezrelosti). Sú odpoveďou na skutočné prežívanie ohrozenia vlastného života. Mnohé deti zažili evakuáciu pre bombové ohrozenie prvýkrát.
            • Žiadna detská otázka nie je zlá, ponúknime možnosť deťom pýtať sa nás kedykoľvek im bude niečo nejasné. Naopak, netlačme deti k rozprávaniu, ak o tom rozprávať nechcú.
            • Upriamte pozornosť na zdroje a mechanizmy, ktoré im pomáhajú zvládnuť nečakané stresové situácie a pocity strachu (blízka osoba, vlastná osobnosť, fyzická aktivita, spánok a oddych a pod.)
            • Odložme dospelácke diskusie o daných situáciách pred dieťaťom.
            • V najbližších dňoch sa pokúsme prinavrátiť rutinu a stabilitu vyučovania a bežných dní. Rutina je istota pre dieťa, aj pre nás dospelých a dodáva pocit bezpečia.

             

            Ak Vás alebo Vašich blízkych zasiahla táto udalosť, je dôležité neostávať v tom sám. V prípade potreby konzultácie som tu k dispozícií pre Vás, a najmä pre Vaše – naše deti!

             

            Mgr. Andrea Šipikalová,

            školská psychologička

    • Kontakty

      • Základná škola Jána Zemana Nová Baňa
      • 0456857317
      • 045 68 57 317 (zástupkyne riaditeľky školy, ekonómka, pokladníčka) 045 68 56 017 (riaditeľka školy) 045 68 56 985 (vedúca školskej jedálne)
      • Školská 44/6, 968 01 Nová Baňa 96801 Nová Baňa Slovakia
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje